Прес-релиз тренинги ОБСЕ ЛО
07.12.2015

Діємо разом!

За ініціативи громадської організації «Ліга офіцерів» у військових частинах ЗСУ проведені тренінги за проектом ОБСЕ в Україні “Допомога звільненим військовослужбовцям реінтегруватись у суспільство“.

Важливість та необхідність проведення таких проектів можна побачити під час вивчення світового досвіду країн, які пройшли через війни, зокрема США, Ізраїль. Саме несвоєчасне надання державою й громадським суспільством військовослужбовцям, які повернулися з війни, знань і допомоги щодо реінтеграції їх у суспільство створило в цих державах багато проблем. Так, наприклад, у США близько 60% військових, що повернулись з війни у В’єтнамі, протягом 10-ти років опинились у в’язницях, у 90 % військових розпалися сім’ї, 60 тисяч – скоїли самогубство (при тому, що у В’єтнамі загинуло 58 тисяч військових)…

Зараз наша держава теж проходить через війну. Уже сотні тисяч людей брали участь у активних військових діях. Під час війни бійці отримали навички, які допомогли їм вижити – і саме ці навички будуть їм заважати повернутися до мирного життя. Уже зараз ми можемо почути у засобах масової інформації про непоодинокі випадки подій кримінального характеру за участю людей, що були в АТО. Кількість таких подій буде збільшуватись з кожним місяцем. Саме тому головним завданням держави й громадськості є якомога швидке створення системи навчання бійців, які пройшли АТО, для безконфліктної реінтеграції їх у суспільство, а також створення мережі психологічних центрів допомоги ветеранам війни.

На виконання цього завдання і був спрямований наш проект: “Допомога звільненим військовослужбовцям реінтегруватись у суспільство“.

Робота тривала протягом листопада – грудня 2015 року за підтримки Офісу Координатора ОБСЄ в Україні. У тренінгах брали участь більш ніж 250 командирів, заступників з виховної роботи та психологів частин.

Метою проведення тренінгів було підвищення обізнаності військовослужбовців ЗС України до виконання завдань у зоні АТО та з питань неконфліктного процесу реінтеграції бійців у суспільство. Серед інших, розглянуті питання:

– дії командування щодо запобігання бойових втрат через стрес: способи попередження та зменшення бойового стресу на рівні командування;

– перебіг психологічної травми та надання першої психологічної допомоги;

– переваги бойового досвіду та обговорення інтеграції нових якостей в мирне життя;

– створення групової стратегії братерства ветеранів для ефективного розвитку країни та безконфліктному процесу реінтеграції бійців у суспільство.

«Дорогу подолає тільки той, хто йде». Тому дуже важливо продовжувати нашу роботу, і ми будемо це робити. Тільки таким чином ми допоможемо врятувати життя тисячам бійців, які врятували нашу країну на полі бою, і допоможемо їм використати свій потенціал для розвитку нашої держави.

Слава Україні! Героям Слава!